Het muselet maar dan anders

We kennen allemaal het muselet; een kooitje die de kurk op een champagnefles vasthoudt.

Het muselet is een innovatieve uitvinding uit de 19e eeuw. Adolphe Jacqueson vond de muselet zoals we die nu nog kennen uit en deze kleine uitvinding maakt het vervoeren van champagne vele malen veiliger. Voordat het muselet zijn intrede deed gebruikte men voornamelijk touw. Dit touw werd met een speciaal apparaat vastgeknoopt en zorgde er net als het muselet voor dat de kurk netjes op zijn plaats bleef. Je kunt je voorstellen dat een touwtje minder veiligheid bood dan het metalen muselet dat sinds de 19e eeuw doet. Daarbij moeten we ook niet vergeten dat de druk in een champagnefles en de dikte van het glas tegenwoordig streng gereguleerd zijn. Dit laatste draagt uiteraard ook sterk bij aan veiligheid.


Wat veel mensen niet weten is dat er ook een andere voorloper was van het muselet. We zien op de plaatjes een mooie 2005 millésimé champagne van Henry de Vaugency die deze oude techniek nog steeds gebruikt voor zijn "flagship" champagne! Pascal Henry (de huidig eigenaar van dit Grand Cru champagnehuis) heeft het antieke apparaat die deze kurken aanbrengt zelf gerepareerd. De tool die je gebruikt om de kurk van de fles te halen kan daarna worden ingezet om de bijbehorende oesters te openen.



Een fantastisch historisch object, deze kurk. De champagne, een blancs des blancs, mag er overigens ook zijn en mag zich volgens de kenners meten met de 2005 Dom Perignon. Niet voor niets draagt deze cuvée de naam 1732; de oprichtingsdatum van dit mooie huis.


Tags:

#muselet #vintage #oudetradities #innovatie #jacqueson #HenrydeVaugency

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven