top of page

Champagneglas, flûte of coupe?


De keuze is reuze
Welk glas moet het worden?

Ik ben al een hele tijd op zoek naar champagneglazen. Glazen voor gebruik bij proeverijen en alle andere #champagnemoments. Mijn worstelingen met het logo (wel/niet, welk, hoe groot, gedrukt of toch graveren) zal ik hier even laten voor wat het is. Ik wil wel graag mijn ervaringen over de vorm van het glas met jullie delen. Hier worden zelfs wetenschappelijke studies naar gedaan.


Wanneer je denkt aan een champagneglas, denk je waarschijnlijk niet direct aan de bovenstaande glazen. De meeste mensen denken dan aan de lange rechte flûte of aan de coupe (een breed, plat, kelkvormig glas). Het lijkt alsof de coupe weer hip begint te worden (wellicht in een zoektocht naar lang vervlogen tijden), maar op dit moment lijkt de champagneflûte het toch nog steeds te winnen.


Champagnecoupe historisch de beste keus, maar die bubbels...

Mijn verlangen naar vintage (champagnes) duwt mij enigszins in de richting van de coupe. Aan het begin van de champagnehistorie werd champagne namelijk uit een coupe gedronken. De bubbels in champagne vond men toen eigenlijk maar ordinair en een coupe laat de bubbels snel verdwijnen. Dat is meteen ook mijn probleem met de coupe, ik houd wel van een bubbeltje. In een coupe slaan de bubbels sneller dood maar komen ze ook niet zo mooi naar boven borrelen. Ik laat de champagnecoupe dan ook maar voor mooie (ratafia) cocktails.


Champagneflûte dan maar?

De champagneflûte is ook al lang onder ons en lijkt de go-to vorm als je om je heen kijkt. De bubbels in champagne stijgen in dit glas in een mooie rechte lijn naar boven. Dat is zeker een mooi gezicht. Maar champagne is tegenwoordig het stadium van een te zure wijn inmiddels ver ontstegen. Champagnes hebben tegenwoordig een complexer pallet, waardoor elke champagne op zijn of haar eigen manier fantastisch kan zijn. Een champagne verdient het om zijn pallet goed te laten zien. Dat lukt helaas niet als de champagne vast zit in het strakke keurslijf van een champagneflûte. Een mooie champagne verdient dus ook meer lucht om zijn aroma's en smaak beter tot zijn recht te laten komen.


Of door naar de volgende evolutie van het champagneglas?

De champagneflûte heeft ons champagneliefhebbers dus wel een hoop te bieden maar laat complexe champagnes niet helemaal goed op smaak komen. Mooie champagnes willen eigenlijk iets meer ruimte om te ademen, dan kunnen ze lekker over de Champs-Élysées flaneren. Ik houd van champagne en gun mijn champagne die ruimte dus wel. 


Als we de flûte als goede basis accepteren, dan kunnen we daarop voortborduren. We maken de flûte iets breder zodat er meer lucht bij kan, maar laten het glas vooral in het midden iets breder worden zodat de bovenkant niet alle fijne bubbels te snel laat ontsnappen. Op deze manier ontstaat een mooie tulpvorm zoals het eerste glas hierboven. Dit glas heeft qua formaat meer wegheeft van een wijnglas zoals we die vaak voor witte wijn gebruiken (het tweede voorbeeldglas hierboven), maar combineert de goede eigenschappen van de champagneflûte. Deze tulpvorm heeft wel nog steeds een strakke onderkant waardoor de bubbels een mooi lijntje naar boven kunnen vormen. Overigens kunnen zware vintage champagnes ook erg lekker zijn in een wijnglas zoals nummer 3 hierboven. De champagne krijgt dan extra veel lucht en de aroma's komen je bij elke slok nog meer tegemoet.


Wetenschappelijk op dit moment het beste glas

Uiteraard kun je de optimale vorm dan weer helemaal doorrekenen. Wetenschappelijke mensen komen op deze manier tot een vorm die veel wegheeft van het vooraanzicht van een neus of een omgekeerd kabouterhuisje (zie hiernaast). Voor mij wellicht nog iets te revolutionair.


Wat vind jij? Flûte of coupe? Ik ga het komende weekend alle kenners rondom Epernay vragen naar hun persoonlijke ervaringen. Ik ben geloof ik nog niet klaar voor de revolutie van het kabouterhuisje, maar ik ben stiekem wel fan van de tulp-vorm.


#champagne #champagneglas #flute #coupe #keuzes #proefglas #zoektocht #champagnetrip #bedrukking #proeverij #bubbels

547 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page